ПОИСК

КОМЕНТАРІ

Ви ще не залишили коментарі

АРХИВ НОВОСТЕЙ

Вибір підводного ножа

Вибір підводного ножа

Загалом, для дайвера перше, що треба зрозуміти і усвідомити, що ніж це не зброя, а інструмент рятувальний. Ось, виходячи з цього, і слід вибирати собі ніж.

Що має бути присутнім в дайверському ножі.


1. Товсте масивне лезо, для роботи ножем, як важелем.

2. Різальна кромка, бажано спочатку гостра.

3. Пиляюча кромка, бажано дрібна і від рукояті до середини леза.
4. Лезо виготовлене з нержавіючої сталі.
5. Рукоять, покрита гумою (ніж не ковзає в руці і має хороше зчеплення з рукою в рукавичці).
6. Хороший і надійний упор, для долоні що перешкоджає зісковзуванню долоні на лезо, особливо якщо рука в рукавичці.
7. Бажана наявність металевого виступу із зворотної від леза сторони ручки, для використання як молотка.
8. Надійна фіксація ножа в піхвах (чим надійніше, тим краще).


Розрізняють чотири основні напрями в "ножестроении":
1. класичне лезо: масивне лезо із стропорезом, пилою і двостороннім заточуванням.
2. тип стилет: лезо з двостороннім заточуванням, можливо з дрібною пилкою від рукояті до середини леза з одного боку.
3. спеціальні ножі в, яких, є присутніми не лише що режуще-пилящие лезо, але і виїмки на лезі під гайкові ключі, для зборки і розбирання регулятора і тд. і тп., як правило, на цих ножах вістря зроблене під викрутку.
4. різні стропорезы і секатори.

Ніж для підводного плавання


Елементи леза.

Різальна кромка: природно служить, для різання різних вірьовок, мереж, ковбаси і іншого.
Пилка: Якщо пилка має велику нарізку, то я, рахую це функціонально не придатно, а ось якщо дрібну, то дуже навіть відмінно можна використати для різання товстих вірьовок, канатів і якщо сталь хороша, то для різання дрібних металевих тросів. Двустороння заточування: різальна кромка йде по нижній частині леза від рукояті до вістря леза і за тим по верхньої кромки до середини леза, де її змінює дрібна пилка.

Маючи таке заточування, ніж легко розтинатиме мережі, причому хоч розпрямлені, хоч зібрані в "пучок". Ви можете працювати лезом, як  вниз, так і вгору, що важливо у тому разі якщо перерізувати мережу або вірьовки треба, якнайскоріше.
Стропорезы: На деяких ножах знаходяться на верхній різальній кромці між закінченням різальної кромки і початком пилки. Призначення такого стропореза дуже сумнівно саме в якості стропореза, оскільки більшість фірм виготівників роблять його для "галочки" і усе, але його можна використати в якості "обценьків".
Товщина леза : усе просто, чим товще лезо тим більші навантаження потерпить ваш ніж при бічних навантаженнях (актуально при роботі ножем, як важелем).
Довга леза
Гострота заточування : Я думаю, усі стикалися з тим, що дайверські ножі не дуже гострі. Цей пов'язаний з тим, що б Ви не обрізали собі чого - нибудь зайвого під водою. Вода діє, як знеболюючий засіб і при використанні ножа з бритвеним заточуванням можна собі нажити проблеми. У дайвера завжди є час "пиляти" мотузок або ще щось.
У мисливця (занурення на затримці дихання) час обмежено і відповідно в цьому випадку я рекомендую гостро заточені ножі.
Але у будь-якому варіанті пам'ятаєте, що ножем відкривати, консерви не рекомендується - затупится вмить.
Після занурення в солоній воді промийте прісній - можуть заіржавіти.
 

Рекомендації наступні:
• Для мисливця - ніж типу "стилетто"
• Для дайвера любителя : - будь-який тип, але бажано не з гострим заточуванням
З приводу холодної зброї.
Для того, щоб ніж підійшов під класифікацію "Холодну зброю" він повинен мати 5 ознак цієї зброї. Можу сказати, що жоден дайверський ніж, як би він загрозливо не виглядав, не має хоч би однієї ознаки і відповідно при проходженні відповідної експертизи не буде класифікований, як "холодну зброю".

 

Posted on 2021-03-09 Дописи, Аксесуари 0 1288

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАРLeave a Reply